Peter Beets Quartet & Izaline Calister

Een van de meest gevraagde jazzartiesten vandaag de dag is Peter Beets, zowel nationaal als internationaal. Hij deelde het podium met grote jazznamen, als Chick Corea, Wynton Marsalis, Jean ‘Toots’ Thielemans, Elvin Jones, George Coleman, Johnny Griffin, Benny Golson, Jeff Hamilton en gitarist Kurt Rosenwinkel. In 2001 inviteerde het label Criss Cross hem voor een serie cd’s met zijn ‘New York Trio’, met artiesten als Willie Jones III, Larry Grenadier en Greg Hutchinson.

Wereldwijd wordt Peter Beets gezien als een van de beste jazzpianisten aller tijden. Met zijn succesvolle optredens en geliefde bewerkingen van klassieke muziek heeft hij een vaste schare trouwe fans opgebouwd. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010), de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988). Beets levert ongekend goed ontvangen jazz albums af, waaronder de meest recente ‘Beets meets Rosenberg, Tribute to Django Reinhardt’ en ‘Our Love Is Here to Stay, Gershwin reimagined’.

Izaline Calister heeft als singer-songwriter de afgelopen 21 jaar een succesvolle staat van dienst opgebouwd. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa en meer recentelijk Bendishona leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribische gebied nummer 1 hits op. Haar studioalbums Soño di un Muhé, Mariposa, Krioyo, Kanta Hélele, Speransa en Kandela zijn wereldwijd uitgebracht.

De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en vocale jazz. Met haar zelfgeschreven nummers, veelal in het Papiaments, trad zij in heel Europa op, Indonesië, USA en Zuid-Amerika en ze speelde op festivals in binnen- en buitenland, onder andere Cape Town Jazz Festival, Rome Jazz Festival, Cervantino Festival Mexico, Sofia en het North Sea Jazz Festival.

Wat de samenwerking met Peter Beets gaat brengen is ongewis, de verwachtingen zijn hooggespannen. Het is zonder twijfel een prikkelende combinatie, wat onontbeerlijk is in de jazzmuziek. Izaline en Peter: a vous l’honneur!

Foto: Jos Knaepen