Terugblik Jazz aan de Maas 2022

Stichting Jazzclub 14 te Swalmen organiseert elk jaar haar eigen jazzfestival ‘Jazz aan de Maas’ in Swalmen; 5 km ten noorden van Roermond. Doelstelling van de organisatie is een podium te bieden aan talentvolle en gearriveerde jazzmuzikanten en jazzbands uit Limburg. Het programma-aanbod wordt gecompleteerd met jazzcoryfeeën uit België, Duitsland (Euregio) en/of Nederland. Tevens wenst de Stichting jazz als muziekvorm breed te promoten.

De festivallocatie is nieuw dit jaar, de oude Sjtasie met buitenterreinen.

 

Terugblik 2022

Finger lickin’ Lustrum-editie

 

Festivallocatie de Sjtasie

De sfeervolle Sjtasie met buitenterreinen biedt de festivalgangers prettige en functionele ontvangst-, horeca-, podia- en parkeerfaciliteiten en niet onbelangrijk, goede bereikbaarheid. Het bestuur heeft vernomen en vastgesteld dat het huidige festivalterrein met Sjtasie ruimschoots voldoet aan de gestelde doelen om op deze locatie een aantrekkelijk festival te organiseren. Tevens biedt het festivalterrein mogelijkheden voor (bescheiden) groei.

 

Goede bereikbaarheid

De Sjtatie is uitstekend per spoor (de trein stopt nagenoeg voor de deur), per auto via de A73 en A2 en per regio-bus bereikbaar. Swalmen ligt als tweede station aan de spoorlijn Roermond-Venlo-Nijmegen. Komt u per trein, dan stapt u dus aan de festivallocatie, uit en in! Maar centrum Roermond-Swalmen is ook prima te fietsen, +/- 5 km.

Het is voor de organisatie niet mogelijk om een gedetailleerde opgave te presenteren over hoe bezoekers het festivalterrein hebben bereikt. Wel is waargenomen dat gedurende de drie festivaldagen er van parkeeroverlast in de buurt geen sprake is geweest. In hoeverre gebruik is gemaakt van het openbaar vervoer is eveneens onbekend.

Vanuit de directe omgeving is geen overlast gemeld. Wij zijn verheugd dat de omgeving het festival talrijk heeft bezocht. De organisatie bedankt alle omwonenden graag voor hun medewerking en begrip gedurende de drie festivaldagen.

 

Geslaagd programma

Stichting Jazzclub 14 stelt zich elk jaar ten doel om de bezoekers een gevarieerd (+/- 20 acts) en prikkelend driedaags programma te bieden, waarbij diverse jazzstromingen de revue passeren. Dit jaar zijn dat onder andere naast traditionele jazz, gypsy jazz, free jazz, enlightment jazz, afrojazz, close harmony, funkjazz en jazzdance (dj). Een en ander passeert op twee buitenpodia en een binnenpodium in de Sjtasie. In de Sjtasie is in klein comité van pareltjes genoten en door de intieme setting met optimaal contact tussen muzikant(en) en het publiek. De zang/gitaar act Wander, bassist Wilbert de Joode en Bego & Shamans geven hier acte de présence en met succes. De organisatie zal de Sjtasie blijven inzetten om kleinere, ‘kwetsbare’ acts een mooi, intiem podium te bieden.

Op de buitenpodia is het een komen en gaan van uitstekende jazzbands, te beginnen met de hoofdacts Boris van der Lek/Simon Righter Sextet, Hans Dulfer Band en Jan Akkerman, alle drie gedroomde headliners en ze maken hun reputatie meer dan waar.

De traditionelere acts Frank Paavo-The Jazzpainter, Boptale Trio en het Limburgs Jazz Collectief kunnen zich verheugen op een geïnteresseerd, gedisciplineerd luisterpubliek. De sfeer is geweldig.

Een feest is het bij afrojazz band Balboa, Montis, Goudsmit & Directie en Oostidie – Geels – Cardynaals, wat een energie. Bijzonder zijn de optredens van Lollo Meier, The Body Electric & special guest Jan van den Boomen, het Belgische trio Kameel en het Limburgse Gracerooms, voor menigeen nieuwe namen.

Dank aan alle muzikanten, want zij maken wat het festival is, een aantrekkelijke, gevarieerde en verrassende jazzervaring. En dat geldt ook voor de mannen van het geluid, o zo belangrijk, bedankt allemaal. We hebben genoten.

 

Professionele catering

Over genieten gesproken, de catering was die drie dagen dik in orde. Heerlijke sateetjes, ruim belegde stokbroden van een echte slager, diverse speciale bieren van de tap en goede wijnen. Jazzmuziek, lekker eten en drinken en weergoden die mee-swingen, het kan niet beter.

 

We kijken terug op een geslaagde lustrumeditie van Jazz aan de Maas 2022. Maar de volgende dag zijn er nieuwe ideeën, programmasuggesties, verbeterpunten en wilde toekomstvisies. Jazz inspireert, prikkelt en stimuleert. Maar dat wist u al!

 

De volgende editie van Jazz aan de Sjtasie is gepland op 09, 10 en 11 juni 2023. Graag tot dan.

 

Bestuur Jazzclub 14

Terug naar overzicht