Foto: Bair Slabbers

Hans Dulfer – Alleskunner

Artist In Residence Jazz Aan De Maas 2022

Saxofonist Hans Dulfer (Amsterdam28 mei 1940) leert zichzelf saxofoon spelen. Tenorsaxofonist Coleman Hawkins is zijn grote voorbeeld. Hans is vanaf zijn 17e jaar professioneel muzikant en dat is hij nog steeds, tot op de dag van vandaag, de 80 inmiddels gepasseerd. Hij heeft een feilloos oog en oor voor ontwikkelingen en beweegt soepel mee met de evolutie van de jazz. Hij behoort zonder twijfel tot de jazz-adel van de Lage Landen. En als deze adel een vereniging zou hebben, zat hij zeker (even) in het bestuur!

 

Van alle markten thuis

Dulfer is of was naast tenorsaxofonist ook autoverkoper, de vader van Candy, bestuurslid van het Bimhuis, adviseur bij het NSJF, columnist bij Muziekkrant OOR en radiopresentator. In 1990 is hij directeur van Paradiso. Kortstondig acteert hij.

Hij neemt met zijn dochter in 1994 het dancealbum Big Boy op. Op dit album staat de single Streetbeats en die single wordt in Japan een megasucces. Speciaal voor de Japanse markt volgt de cd Hyperbeat. Met deze schijf breekt hij definitief door in Japan, want het is het best verkochte instrumentale album van het jaar. Hij toert er regelmatig.

Van 2001 tot juni 2007 presenteert Dulfer een wekelijks jazzprogramma op BNR Nieuwsradio. In april 2006 brengt hij zijn muziek als eerste op USB-stick uit. Hij treedt tientallen jaren elke woensdagavond op in jazzcafé Alto in Amsterdam. Sinds begin 2013 maakt hij een wekelijks jazz-radioprogramma op de Concertzender.

Hij speelt met zo ongeveer de gehele Nederlandse muziekscene, waarbij de muzikale bloedgroep van die muzikanten geen enkele rol blijkt te spelen. Hans is er altijd en overal én speelt veel. Hij is voortdurend onderweg, nu nog.

 

In de prijzen

Onopgemerkt blijft zijn actieve saxofoonleven zeker niet. Dulfer wint in 1969 de Wessel Ilckenprijs en als autoverkoper tweemaal de GM Car Seller Award. In 1993 ontvangt hij de Bird Award tijdens het North Sea Jazz Festival en in Japan een Golden Disc Award. In 2002 wordt hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 28 mei 2015, op zijn 75e  verjaardag, ontvangt hij de Andreaspenning.

 

Jazz Aan De Maas 2022

De organisatie van JADM is verheugd dat de Hans Dulfer Band op zaterdag 11 juni acte de présence zal geven. Maar op 10 juni zal hij er ook al zijn. Zo is hij dus ook de eerste artist in residence van het JADM jazzfestival in Swalmen.

Wij danken Hans Dulfer voor zijn tomeloze inzet in Nederland en elders om jazz live te spelen, te ontwikkelen, te propageren, over het voetlicht te brengen en onder de aandacht te houden. Hij is een artist in residence in het groot, een waar ambassadeur, met een life achievement in jazz.

 

Het bestuur van JADM Swalmen

Terug naar overzicht